Castings

Wij kunnen alle soorten gietwerk leveren; van groot zandgietwerk tot klein verloren- wasgietwerk, van enkele grammen tot wel 150 ton, van gietijzer tot super duplex en van enkele stuks tot series.

Prins Castings & Forgings heeft kennis van de markt en weet waar elke specifieke vraag het best beantwoord kan worden; wij vinden de juiste oplossing voor u.

Verloren-was gietwerk

Geschikt voor vervaardiging van kleinere gietstukken tot een maximaal gewicht van ca. 80 kg, in vrijwel alle materiaalsoorten. Zeer nauwkeurige maatvoeringen en toleranties zijn mogelijk, zodat verdere bewerkingen van het product tot een minimum beperkt kunnen blijven. Verloren-was gieten is op verschillende manieren mogelijk. Denk hierbij aan SSLW (sodium silicate lost wax), CLW (ceramic lost wax), mixed process casting, precision casting en lost foam.

Zandgietwerk

Zandgietwerk is geschikt voor minder complexe, grotere en zwaardere
gietstukken, in zowel gietijzer, gietstaal, roestvast staal als non-ferro legeringen.

Spuitgietwerk

Spuitgieten is erg geschikt voor het maken van grote series van bijvoorbeeld onderdelen in de automobielindustrie zoals cilinderblokken, klepdeksels en dergelijke. De producten kunnen dunwandig zijn met complexe vormen. Ze hebben een gladde oppervlaktekwaliteit en behoeven weinig tot geen nabewerking. Bij spuitgieten wordt vloeibaar metaal onder druk in een stalen matrijs gespoten.

Coquille gietwerk

Coquille gietwerk (gravity die casting) is een giettechniek die wordt toegepast voor staal, gelegeerd staal en voor non-ferro metalen. Producten met afmetingen tot 800-1000 mm zijn mogelijk tot een gewicht van ca. 125 kg. Voornamelijk toepasbaar voor iets eenvoudiger producten, die in middelgrote tot grote series gemaakt worden. Er kan een goed en glad oppervlak verkregen worden met een goede maatnauwkeurigheid en daardoor is er weinig nabewerking nodig.

Shell moulding

Dit zandgietwerk proces is een van de duurdere zandgietprocedures, maar levert artikelen op met een hoge mate van “as cast” toepasbaarheid. De voordelen zijn o.a. nauwkeurige toleranties, producten die dicht bij hun definitieve vorm zijn (dus minder bewerking nodig en bespaart gewicht). Daarnaast zijn er plaatselijk zeer dunne wanden mogelijk. Veel materiaalsoorten lenen zich voor deze gietmethode. Let wel, alleen geschikt voor kleinere onderdelen.

Centrifugaal gietwerk

Centrifugaal gietwerk wordt toegepast voor buisvormige producten in alle mogelijke materiaalsoorten zoals staal, roestvast staal, nikkellegeringen, duplex legeringen, super legeringen enzovoort. Denk hierbij bijvoorbeeld aan lager bussen, ringen, kortere buisstukken, etc.. Coquilles worden toegepast van ca. 0,5 m. tot wel 12 m. lang en in diameter van ca. 150 mm tot ongeveer 1.500 mm.